Egészségtudatos Táplálkozás - anyagcsere és hormontípus

                            prevenció, intoleranciák, allergiák, betegségből való felépülés támogatása 


"Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra és várni, hogy az eredmény más legyen".

                                                                                                                                                                  Albert EinsteinFontos alapelv, hogy ne "együnk", hanem"táplálkozzunk.

 • A fehérjék megemésztése több energiát (kalóriát) igényel, mint a szénhidrátok vagy a zsírok megemésztése, vagyis a fehérjék elfogyasztása után a testünk egy kevés plusz kalóriát is eléget
 • Ha az étrendünkben bőségesen szerepelnek fehérjék, segítjük a testünk egyik zsírégető mechanizmusát, mégpedig a glukagon nevü hormon termelését. A glukagon jelzi a szervezetünknek, hogy a zsírt juttassa be a véráramba és termeljen vele energiát ahelyett, hogy elraktározza. Az elfogyasztott fehérje segit azonos szinten tartani a vércukrunkat, így nem történhet meg, hogy hol szétrobbanunk az energiától, hol meg teljesen legyengültnek érezzük magunkat. 
 • Ne féljünk a zöldségektől! Miért együnk többet belőlük? Mert egész nap energiát ad, mert javítjuk a kiválasztást, hogy megelőzzük a vezető halálozási okokat mint a rák, szív és érrendszeri, bélbetegségek.
 • Igen, felejtsük el a fehér cukrot és a magas cukortartalmú gyümölcsöket
 • Bánjunk csínján a szénhidrátokkal, amikből sok energiát nyerünk ám minimális fogyasztásukkal elkerülhető az agy tompulása, az agresszívá, fáradékonnyá válás. Fontos a szénhidrátok mennyisége mellett az is, hogy milyen típusú szénhidrátot viszünk be, hisz szükség van  fogyasztásukra. 
 • Na és bizony, vannak zsírégető zsírok!  A halakban, növényi olajokban az omega-3  zsírsavak több kalóriát égetnek el, mivel felpörgetik az anyagcserét.
 • Vannak nélkülözhetetlen vitaminok, nyomelemek és ásványi sók, amik csökkent szintje betegségeket okoz.
 • A jótékony baktériumok megléte nélkül nincs egészséges bélflóra, A pre- és probiotikumok fogyasztása napi szinten nagy fontossággal bír.
 • Éhség  már közvetlen evés után lletve állandó telítettség érzése. jelzi, hogy nincs rendben az emésztésünk.
 • Stressz csökkentésének megszüntetése segíti az oktalan falást.
 • A napi vízfogyasztás  optimális mennyisége és minősége elengedhetetlen fogyás-hízás-egészséges emésztés meglétéhez.
 • Egyaránt fontos, hogy a hiányokat étkezés mellett megtámogassuk a táplálékkiegészítők alkalmazásával, hisz például  nem tudunk naponta 3 kg céklát megenni a Vas pótlására.
 • Gyenge emésztés, rossz anyagcsere esetén mindíg gondolnunk kell patogének   (baktériumok, gombák, vírusok, penész, környezeti szennyeződések, xenoösztrogének és nehézfémek)  felszaporodására a testszerte és  bélrendszerünkben, így ezek kiírtásával, a szervezet tisztításával   nagy lépésekben haladhatunk  egészségünk visszaállítására.

                                                            

                       Hogyan (t)együk magunkat egészségessé, Testsúlykontroll  és mozgás


Egészségünk helyreállításához meg kell változtatni eddig szokásainkat! Sokan szeretnének lefogyni és neki is indulnak különböző diétákkal és fogyókúrák alkalmazásával, amik valójában nagyritkán hoznak hosszútávú és végleges eredményt.


 • A testsúlykontroll alkalmazásával se nem diétázunk, se nem fogyókúrázunk. A súlykontrollt magunk szabályozzuk azzal, hogy mikor és mit fogyasztunk.
 • Lényege, hogy ugyanúgy eszünk napi 2-3 alkalommal, csak már odafigyelve az egészséges ételek alkalmazására.
 • Ahhoz, hogy vágyott súlyunkat elérjük, harmonizálni kell a szervezet működését, mint az ideg-, hormon.- és immunrendszert, az emésztést és a Mikrobiomot.
 • Minden változás elérése a szervezet alapos tisztításával kezdődik, hogy a további változtatások működni tudjanak.
 • A fertőző ágenseket a bélrendszerből (ha csak ott van) ki kell tisztítani
 • A Diszbiózis  helyreállításához fontosak a  (bélrendszer működésének felborulása) a Pre- és Probiotikumok
 • A Mikrobiom helyreállításával egyidőben szükséges a rendszeres mozgás bevezetése
 • A vérkeringést és a nyirokkeringést átjárhatóvá kell tenni, toxinokat ki kell vezetni 
 • Az egészséges táplálkozás összeállítása a harmadik lépés, ami nem éhezésről szó
 • Amire számíthatunk: lecsökkentjük a betegségek rizikófaktorát, megelőzhetjük a szív- érrendszeri betegségeket, az inzulinrezisztendiát


Anyagcsere- és hormontípus meghatározása

Akár egészségmegőrzés, akár az   egészség helyreállítása illetve testsúlycsökkentés miatt mindenképp érdemes elkezdeni a fentieket, hisz bármelyik ok miatt is indulunk el a változtatás érdekében, minden területre ki fog hatni a terápia. A testi egyensúly és a lelki egyensúly egyszerre fog számunkra örömet okozni!


Zárjuk ki az étrendünkből az erősen allergén táplálékokat és összetevőket – ha hajlamosak vagyunk az allergiákra: – glutén, – tej- és tejtermékek, – alkohol, – cukrok, – üdítők, – energiaitalok. Prevenció:

A krónikus betegségek jó része megelőzhető lenne, ha időben felfigyelnénk az intő jelekre. A helyes táplálkozás és a megfelelő életmód személyre szabott kialakításával a legtöbb esetben meg lehet előzni, de legalább is le lehet lassítani a súlyosabb betegségek kialakulását.


Akut és krónikus panaszok:

reflux, gyomorsav túltengés, gastritis, epe-hasnyálmirigy működési zavarok, gyulladásos bélbetegségek, migrén, allergiák, bőrbetegségek, emésztőrendszeri betegségek, szív-érrendszeri betegségek, mozgásszervi betegségek, krónikus fertőzések és gyulladások


Visszatérő fertőzések:

Fülészeti, szemészeti,  légúti gyulladások, urológiai fertőzések, nőgyógyászati fertőzések estén akár vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzésről van szó, visszatérő gyulladások esetén fontos, a kórokozó elleni küzdelem támogatása mellett a szervezet fogékonyságának a megszüntetése is. 


Immunerősítés

A szervezetben lerakódó salak- és méreganyagok gátolják az immunrendszer működését. Az immunitás egyik fő terepe a belek körüli nyirokrendszer, ezért a hatékony immunműködés elengedhetetlen feltétele a szervezet megtisztítása, az egészséges bélflóra. Védekező mechanizmusaink az ún. psziché–idegrendszer–hormonrendszer–immunrendszer tengely mentén működnek, ezért életmódunknak e tengely harmonikus működését kell támogatnia.


Schüssler-ásványi sók

Az ásványi sók hiánya számos betegség kialakulásához vezethet. Schüssler német orvos terápiás rendszerében 12 szöveti sót használ, amelyek úgy működnek, mint egy építkezésen az építésvezető: megmutatják, hogy minek hova kell beépülnie ahhoz, hogy visszanyerjük egészségünket.                                                       


Betegségeink, panaszaink 80 %-a köthető az egészségtelen életmód- és táplálkozási szokásokhoz! A bélflóra károsítói 

 Gyógyszerek: antibiotikumok, szteroidhormonok, fogamzásgátlók, savkötők, gyulladáscsökkentők, daganatgátlók (citosztatikumok). – Gyomor-, bélbetegségek: gyomorfekély-, hurut, epebetegség, hasnyálmirigy- károsodás, májbetegség, idült bélgyulladások-, fekélyek, fertőzések. – Anatómiai eltérések az emésztőszervekben, húgyutakban, nemi szervekben. – Környezetszennyezés: ólom, higany, kadmium, vegyszerek, tartósítószerek, festékek, konzerválószerek, élelmiszer adalékanyagok, tisztítószerek, egyes kozmetikumok. – Helytelen táplálkozás: sok finomított liszt, cukor, zsiradék, kevés rost, rendszertelenség, félkész és kész ételek (fast food), szénsavas üdítők, rendszeres feketekávé fogyasztás, kevés folyadékbevitel, bőséges kései vacsora. – Pszichés terhelés: extrém erős stresszhatás, gyász, depresszió, szorongás, labilis ideg- rendszer. – Egyéb: táplálékallergia, túlérzékenység, besugárzás, vitaminhiány


A megelőzéssel kiküszöbölhetjük, hogy önmagunk  és családunk egészsége megbillenjen.

Ahogy mi élünk, gyermekeink is ugyanúgy táplálkoznak, így már gyakoriak náluk is a különböző allergiák és intoleranciák, amik egyenes utat nyitnak az autoimmun betegségek kialakulásához, melyek újabb problémakörök megjelenését okozzák. 


 Amennyiben  nem változtatjuk meg a táplálkozási szokásainkat, akkor ne várjuk, hogy kevesebb egészségügyi problémánk legyen.

Tudnunk kell, hogy mit   (t) együnk másként, így érhetünk el pozitív eredményt.

Természetes módszerekkel ismét egészségessé válhatunk. Klienseimnek komplex regeneráló programot állítok össze a testi tünetek és lelki háttérokok rendezésére.