Hormonháztartásunk és egészségünk  kapcsolataA stressz és a hormonok

Mindenki hallott már a stressz hormonokról, melyek szintje megemelkedik, amint idegesek leszünk. Lényegük a túlélés, a "harcolj vagy menekülj" reakció elérése, ami valamilyen fenyegető helyzetben aktivizálódik. Ekkor beindul egy hormonális kaszkád, vagyis több hormon vízesésszerűen egymás termelődését serkentik.

Ezzel alapvetően nem is lenne baj, probléma akkor keletkezik, ha a stressz tartóssá válik, így a bekövetkező hormonális változások is folyamatossá válnak, ami igen káros hatással van az egész szervezetre. 

A stressz a prolaktin túltermelődésen kívül ösztrogéndominanciát is okozhat. Ez egy olyan állapot, amikor az ösztrogén-progeszteron egyensúlya felborul progeszteronhiány lép fel, és az ösztrogén túlsúlyba kerül. Az állapot napjainkban igen gyakori, ami megannyi további problémát generál (pl. mióma, migrén, PCOS, hüvelyszárazság, csökkent libidó, depresszió, hajhullás). 

Adrenalin

A mellékvese által termelt adrenalin az azonnali reakcióért felel stresszes helyzetekben- először ennek szintje emelkedik meg (stresszen kívül fizikai megterhelés közben is megnő a mennyisége). Legfőbb feladata, hogy biztosítsa a megnövekedett energiaigényt- ezért tágítja a szív, máj, izmok ereit, míg a veséét, bőrét, lépét csökkenti. Az izmok ekkor összehúzódnak, izzadunk, elsápadunk, a pulzus megemelkedik. Mindemellett fokozódik a zsírégetés és megnő a vér glükóz szintje.

Noradrenalin

Az adrenalin az azonnali válaszkészséget segíti, míg az ingerületátvivő noradrenalin azt, hogy a fokozott figyelem fenn is maradjon. Szintén a mellékvese termeli, és élettanilag hasonló hatásokat okoz, mint az adrenalin, viszont a noradrenalin csakis a szív koszorúereit tágítja, a többit szűkíti.

Kortizol

A kortizol a másik lényeges stresszhormon, melyet szintén a mellékvese termel, és szabályozásáért a hipofízis felel. Termelődéséhez az előbbiekhez képest több idő kell (bár ez is csupán pár perc). Befolyásolja a fehérjék, a glükóz és a lipidek anyagcseréjét, megemeli a vérnyomást, a glükózszintet, azonban az immunrendszert gyengíti.


Stressz és a pajzsmirigy

A pajzsmirigy-hormonok a szervezet valamennyi sejtjének aktivitását szabályozzák. Elősegítik a sejtek oxigén felvételét, ezáltal szabályozzák a táplálék fő elemeinek (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) sejtszintű hasznosítását.

A pajzsmirigy funkció zavarai származhatnak a pajzsmirigy-hormonok túltermeléséből (hyperthyreosis) vagy éppen fordítva: a hormonok hiányából vagy alultermeléséből (hypothyreosis).


Ösztrogén dominancia és táplálkozás 


Ha nem megfelelő az étrendünk vagy sokat stresszelünk szintén felboríthatja a hormon háztartásunkat. Ezek mellett pedig az alacsony tesztoszteron vagy progeszteron szint is okozhat ösztrogén-dominanciát!5 Ilyenkor pedig a tesztoszteron vagy progeszteron szintet kell különböző módon növelni.


 • Puffadás
 • Fájó mellek
 • Fejfájás, migrén
 • Fáradság
 • Hideg kéz és/vagy láb
 • Hajhullás
 • Hízás
 • Lassult anyagcsere
 • Éberség
 • Menstruációs ciklusok elcsúsznak
 • Pajzsmirigy problémák
 • Endometriózis
 • Hangulatváltozások
 • Depresszió
 • PMS (premenstruációs szindróma)


Mik azok a xenoösztrogének és hogyan függ össze a táplálkozással


A xenoösztrogének olyan kémiai vegyületeket jelölnek, amelyek a vegyipar állít elő, és azok az emberi szervezetbe kerülve a szervezet által termelt női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez hasonlóan viselkednek, és ennek folytán befolyásolják a hormonális rendszer természetes működését. 

A káros vegyi anyagok sajnos ma már mindenhol körülvesznek minket. Jelen vannak a talajban, a vízben, a levegőben, bekerültek a táplálékláncba, és egyes vegyi anyagok nagyon lassan bomlanak le (így például a hormonkárosító hatással is bíró POP anyagok), ugyanis azok felezési ideje több évtized is lehet, a teljes lebomlásukhoz pedig egyes esetekben évszázadok kellene

Az emberi szervezet nem képes a xenoösztrogéneket lebontani, ezért az emberi szervezetbe kerülve hosszú ideig jelen vannak, és ott tárolódnak (bioakkumulálódnak) akár évekig vagy évtizedekig. A vegyületek többsége zsírban oldódik, ezért az állati vagy emberi szervezetbe kerülve a nagy zsírtartalmú szövetekbe raktározódnak.


Hormonok és csakrák kapcsolata


Mik is azok a csakrák?

A csakra szó szanszkrit eredetű, kereket, korongot jelent. A csakrák a test energiaközpontjai, amelyek a gerincoszlop aljától húzódnak felfelé, egészen a fejbúbig.

A 7 fő erőközpont összeköttetésben áll egymással, rendszert alkotnak, és meghibásodásuk komoly fizikai és lelki betegségekhez vezethet.

A csakrákkal való foglalkozás segít, hogy a mindennapi stresszt és zaklatottságot nyugalommá és higgadtsággá alakítsuk át.Tisztítja a tudatot és kiegyensúlyozottá tesz bennünket, ezáltal jól érezzük magunkat.

A csakráinkkal való foglalkozás tudatosabbá tesz bennünket és tisztább, ezáltal egészségesebb ételeket kívánunk meg, mivel szervezetünk magasabb energiákat képes befogadni.

A csakráinkkal való foglalkozás tudatosabbá tesz bennünket és tisztább, ezáltal egészségesebb ételeket kívánunk meg, mivel szervezetünk magasabb energiákat képes befogadni.

Csakráink szoros összefüggésben vannak az endokrin mirigyekkel, vagyis a hormonrendszerrel. Ahogyan a csakrák finomanyagi szinten az energia kommunikációs központjai, úgy a belső elválasztású mirigyek a test vegyi folyamatainak kommunikációs központjai.

A mirigyek rendszere fizikai síkon képezi le a csakrák finom anyagi rendszerét. A belső elválasztású, vagyis az endokrin mirigyek irányítják többek között az anyagcserénket, és a hormonok révén érzéseinket is. A hormonokat, mint hírvivő anyagokat, a vér szállítja. A hormonok szabályozzák a vércukorszintet, a sav-bázis egyensúlyt, a hőháztartást, a stresszre adott reakciókat, a növekedést, a nemi szervek kiválasztását, olyan érzéseket, mint például az éhség, a nemi vágy és az izgatottság.

Ebből a távolról sem teljes felsorolásból sejthetjük, a hormonok életfontosságúak. A hormon szó eredeti jelentése: mozgásba hozni. A csakrákhoz hasonlóan a hormonok is mozgásba lendítik az életenergiáinkat. A hormonrendszer olyan szabályozórendszer, amelyben a hipotalamusz üzenetet kap a test minden funkciójáról, a normál állapotról vagy eltérésekről. Például az éhség, a fáradtság, a hideg jelzése a homlokcsakrához rendelt hipofízishez fut. Erre a hipofízis azonnal hormont bocsát ki a véráramba, amely ösztönzi a megfelelő mirigyek hormontermelését. Minden eredményről ismét a hipotalamusz értesül. Így azt is lehet mondani, hogy a csakrák az endokrin mirigyekkel való kapcsolatuk révén specializálódtak életenergiáink bizonyos területeire.


Koronacsakra

tobozmirigy melatonin

Homlok- vagy harmadik szem csakra

agyalapi mirigy azok a hormonok, melyek a többi mirigy hormontermelését irányítják

Torokcsakra

pajzsmirigy tiroxin, trijod

Szívcsakra

csecsemőmirigy timozin

Köldök- vagy napfonatcsakra

hasnyálmirigy inzulin

Keresztcsonti vagy szexcsakra

petefészek, here ösztrogén és progeszteron, tesztoszteron

Gyökércsakra

vesék, különösen mellékvesék kortizon, adrenalin, noradrenalin


Miből áll a Soft (infra) lézer alkalmazása a MeriDim mérés által?

A meridiánok kiegyensúlyozatlanságát alapul véve a rendszer helyreállítási alkalmazást nyújt a fülön levő pontok, azaz a fül-csakrapontok kezelésére.

Miben áll a Soft (infra) lézer hatékonysága?

Minden csakrához 1 fülakupunktúrás pont tartozik, így viszonylag gyorsan ösztönözni tudjuk a szervezetet az energetikai rendeződésre, az öngyógyító folyamatok elindítására.


Az egyensúly visszaállításához a szervezet tisztítása,  helyes táplálkozásra való átállás  és a stressz okozta kibillenések kezelése  szinergiában erősítik a hormonháztartás egészséges állapotának visszaszerzését.