Egészségünk és a "divatos" betegségek megközelítése alternatív módszerekkel

 

intoleranciák, ételallergia, bőrproblémák,  hiperaktivítás, szorongás, depresszió, légúti allergia, meddőség, endometriózis, SM, Alzheimer, autizmus, adhd,  izületi, reumatikus,  mozgásszervi, emésztési,  húgyuti,, női-férfi gondok, bakteriális fertőzések, nehézfém terheltség, alvási zavarok  és idegrendszeri és mentális problémák

A prevenció segítségével lenne elérhető, hogy szervezetünk felkészítsük a betegségekkel szemben. Az egészség meggyengülésének jelei, pl. az energiahiány, emésztési panaszok, a teljesítménycsökkenés, a kimerültség, hízás, fogyás,   alvászavarok, koncentrációs problémák, visszatérő fájdalmak, gyulladások, intoleranciák, allergiák, hormonális zavarok.

Ám világunkban egyre kevésbé tudunk egészségesen élni, étkezni, vagy éppen "nincs rá időnk". Sok tényező nehezíti a megvalósulását, de odafigyeléssel elérhetjük!


Egészségünk legenyhébb,  pár hétnél tovább tartó kellemetlen tünetek meglétekor  gondoljunk az alábbiakra, mely a megoldás kulcsát adhatja a kezünkbe:


.

Egészségünkre a legkártékonyabbak:


nehézfémek a szervezetben

környezeti szennyeződések, ipari mérgek, xenoösztrogének

tartósítók-, színezékek és állagjavítók

hormonkezelt és antibiotikumos állati eredetű élelmiszerek

instant és tartósított ételek, fémdobozos konzervek

gomba, penész, baktérium, vírus jelenléte a szervezetben

EBV, CMV, HPV,Herpes Zoster, E-coli, Streptococcus és a mételyek.


Az utóbbi modern időkben terjedt el a  krónikus EBV (Epstein-Barr) vírus

Az akut EBV-fertőzés mellett létezik egy kónikus (hosszan tartó, elhúzódó és visszatérő) forma is. Különösen az utóbbi években gyakorivá vált ez a forma, csakúgy, mint a krónikus Coxakie-, Adeno-, CMV-, Herpes-, Yersinia-, Giardia, E.coli,  Streptoccoccus, Chlamydia - és Mycoplasma fertőzés is.


A krónikus EBV-fertőzés tünetei

Ha az EBV-vírus egy legyengült immunitású szervezetbe jut, akkor akadály nélkül eljuthat a vérrel és nyirokkal az idegrendszerbe, májhoz, szívhez, veséhez, izmokhoz, ízületekhez és befészkelheti magát a nyirokcsomókba, pajzsmirigybe, herébe, petefészkekbe is.


Az agyi és idegrendszeri érintettség jelei:

 • idegi fájdalmak - egyes idegrostok-és központok fertőzöttségére utalhat
 • fejfájás
 • szédülés
 • gyakori enyhe hőemelkedés, néha esetleg 38°C-ra is kiugrik 
 • koncentrációs - és figyelemzavarok - toxinterheltség jele
 • memóriazavarok
 • alvászavarok - az alvásközpont érintettségére utal
 • krónikus kimerültség és fáradékonyság
 • belső nyugtalanság, szorongás


Szervi érintettség jelei:

 • pajzsmirigy funkciós zavar - alul- v. túlműködés, Hashimoto
 •  szabálytalan szívritmus, szúró, nyomó mellkasi fájdalom  
 • májfunkciós zavarok, pangásos máj, a méregtelenítő funkciók zavara, 
 • krónikus vesepanaszok, pl. vesefájdalmak, vér-és fehérje a vizeletben
 • lép-, és vérképzési problémák - lépfertőzés miatt
 • nyirokcsomó megnagyobbodás
 • reumaszerű izomfájdalmak, hátfájás
 • vérkép:: csökkent fehérvérsejtszám (granulocita-, limfocitaszám), alacsony trombocitaszám (vérlemezke), Ez rontja a fáradékonyságot, az immunaktivitást és a fertőzésekre való hajlamot, ill. a meglevő fertőzés aktivitását nagyban fokozhatja.
 • endometriózis
 • herefájdalom - gyulladás miatt
 • petefészek-fájdalom - gyulladás miatt


A krónikus kimerültség leggyakoribb megjelenése

 1. túlpörgéses kimerültség - a beteg nagyon fel van pörögve, testi-lelki gyengeség
 2. agyi ködösség - a szellemi teljesítmény csökkent és gondolkodás tompult
 3. ólmos fáradtság, erőtlenség - elnehezültség érzéssel, vagyis az érintett alig tud megmozdulni, tartós aktivitásra alkalmatlan, minden sok és nehéz
 4. influenzaszerű kimerültség, a fenti tünetekhez az influenza bevezető időszakára jellemző tünetek is társulnak: tompa és húzó izom-és ízületi fájdalom, minden porcikája fáj
 5. emésztési problémák és gyomorfájdalmak (hányás, hasmenés, hányinger, görcsök, székrekedés,)


A krónikus (visszatérő) vírusos és bakteriális fertőzések oka a túlzott antibiotikum szedése (is) lehet, ami legyengíti az  immunrendszert, de még  számos más oka is van:

 Pl. környezeti hatások, vegyszerekkel teli élelmiszerek, tartós stressz, gyógyszerek és elektroszmog

Sajnos egyre növekszik az autista, adhd, hiperaktív állapotú gyerekek körei is , akiknél az EBV és nehézfém terhelés  is nagy szerepet játszik magzati korban  az állapotuk kialakulásában. Természetes módszerekkel  őket is segíthetjük a minőségibb élet megélésében.


Rengeteg nő szenved HPV-től, húgyuti és petefészek problémáktól,  ami az elején jól kezelhető önmagában is  alternatív módszerekkel  illetve orvosi kezelés melletti kiegészítőként is hatékonyan működnek a természetes módszerek.


Első jelek, amelyek jelzik a paraziták jelenlétét a szervezetben:

 • fő tünet - papillómák a testen;
 • kellemetlen szagú lehelet;
 • allergia (kiütés, könnyezés, nátha);
 • bőrkiütés és bőrpír;
 • gyakori megfázás, torokfájás, orrdugulás;
 • krónikus fáradtság (gyorsabban elfárad);
 • gyakori fejfájás;
 • székrekedés vagy hasmenés;
 • ízületi és izomfájdalom;
 • idegesség, alvászavar és étvágytalanság;
 • sötét karikák, foltok a szem alatt.


Fontos a jól működő mikrobiom, vagyis a "bél-agy" tengely optimális megteremtése

A bél-agy tengely gyakorlatilag úgy működik, mint egy kétirányú szupersztráda: az agy üzeneteket küld a bélrendszerbe, és a bélrendszer is hatást gyakorol az agyi működésre

Hogyan működik a bél-agy tengely?

A bél-agy tengely gyakorlatilag úgy működik, mint egy kétirányú szupersztráda, ahol hírvivő molekulák futnak oda-vissza: az agy üzeneteket küld a bélrendszerbe, és a bélrendszer is hatást gyakorol az agyi működésre.

- A bélrendszert gyakran nevezik "második agynak". Amellett, hogy meghatározó szerepet játszik az érzelmi és kognitív funkciókban, számos olyan ingerületátvivő anyagot termel - például dopamint és szerotonint - mint az agyunk, sőt, a szerotonin 95%-a az emésztőrendszerben termelődik. 

A jó bélegészség rendkívül fontos a hangulat optimalizálásában, és segítheti a szorongás megelőzését, a stressz csökkentését, illetve a depresszió mérséklését. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, akkor az a viselkedésre is hatással van, és közrejátszhat például abban, hogy mennyire vagyunk bevállalósak vagy visszahúzódóak, netán boldogok vagy boldogtalanok 

 1. egészséges bélflóra kialakításában döntőek: kórokozók szaporodását visszaszorítják, a fertőzéses hasmenést, hányingert, görcsöket megszüntetik;
 2. immunstabilizálóak, csökkentik a szabadgyök-képződést, fokozzák az ellenanyag-termelést és a falósejtek aktivitását: ezért jók gyulladások kezelésében, kivédésében, allergiás betegségekben és autoimmun gyulladásos betegségekben is.
 3. gyulladáscsökkentők: különösen gyomor-bélhurutban, felső légúti és kismedencei fertőzések esetén, illetve azok megelőzésében is hatásosak
 4. javítják a felszívódást, segítik a szervezet regenerálódását: ezáltal különösen kisgyerekeknél elősegítik a fejlődést, növekedést, a pszichés egyensúly létrejöttét
 5. részt vesznek több fontos vitamin, pl. B (biotin, niacin B2, piridoxin B6 és folsav), K-vitamin termelésében is
 6. javítják az emésztési folyamatokat - így pl. a tejcukor lebontását is, így csökkentik az erjedéses és rothadásos folyamatokat, ill. kellemetlen puffadást is.
 7. rákmegelőző hatásúak: olyan enzimeket aktiválnak, melyek csökkentik a rothadás során történő bélfal-elváltozást (beta-glucuronidase, azoreductase, nitroreductase, beta-glucosidase, 7-alphadehydrolase)
 8. stimulálják a bélfal működését - csökkentik a székrekedési hajlamot
 9. a vérzsír-értékek javítják: csökkentik a koleszterinszintet


                                          Mit érdemes tudni a PRE- és PRObiotikumokról


PREbiotikumokról:
A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer összetevők, melyeket nem tudnak a gyomor és bélrendszer emésztőenzimei lebontani, ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott serkentik a jótékony hatású baktériumok szaporodását. Képviselőik oligoszacharidok (pl. az inulin, a laktulóz, a fructo-oligoszacharid és a galacto-oligoszacharid), melyek megtalálhatók a hagymafélékben, articsókában, zabpehelyben, búzában, anyatejben, érett sajtokban. A csicsóka minden más hasonló növénynél több, 14-16% inulint tartalmaz.

A prebiotikumok gátolják a káros baktériumok bélben történő megtapadását is, valamint elősegítik egyes ásványi anyagok: kalcium, magnézium, cink, vas felszívódását.

Ez azzal magyarázható: először is a prebiotikumok képesek megkötni ezeket az ásványokat, megakadályozzák a komplex képzésüket, így azokat felszívható formában szállítják a bélbe.

Másrészt a bélben történő fermentációs tevékenységük során a pH-t csökkentik, és így növelik a jobban felszívódó ionizált formák koncentrációját. Harmadrészt pedig ozmotikus hatásuknak köszönhetően vizet szívnak vissza a bélbe, így több ion oldódik és szívódik fel a bélből.

 E mellett a regenerálódó probiotikumok több vitamint tudnak újra termelni.

Inulinban gazdag növények:

csicsóka, gyermekláncfű, cikória, vöröshagyma, fokhagyma, jamszgyökér, agave


Miért jó a PRObiotikumok rendszeres szedése?


Bármennyire is hihetetlen a bélbaktériumaink irányítják életünket.

 Az egészséges kiegyensúlyozott élethez egyensúlyban kell lenniük. A probiotikumok jó baktériumok, amelyek segítenek ezt az egyensúlyt fenntartani. Mindennapi megszokott életünkben számos olyan észrevétlen tényező van, amelyik ezt az egyensúlyt és ezzel az életminőségünket rontja.

Tünetek:

Irritabilitás ( IBS, Crohn féle bélbajok), hangulati zavarok, szorongás, depresszió, tudati zavarok, fáradékonyság, fejfájás, ködös agy, dekoncentráltság, emésztési zavarok, autoimmun betegségek járványa, súlyfelesleg, daganatok, stb.

A krónikus kimerültség hátterében leggyakrabban álló kórokozók

- Epstein Barr (49%),
- Herpes vírus 6-os

- Borrelia,
- Chlamydia pneumoniae, trachomatis
- Candida (30%) - legtöbbször jelen van
- Streptococcusok
- Cytomegalia vírus (CMV)
- Varizella-Zoster-vírus
- Yersiniosis
- Borna vírus


Természetesen minden egyéni súlyosságtól függően kezelhető és a javulás nem marad el. Az idegrendszert erősítő gyógynövényes készítmények nagy hatásfokkal növelik a pozitív változást, legyen az depresszió, álmatlanság, krónikus izületi fájdalmak.

A nehézfémek és mérgek ma már szinte mindenkiben ott vannak, hisz napi szinten vesszük magunkhoz főként táplálkozással.  A szervezet időnkénti  tisztítása, kivezetésük  szükséges ahhoz, hogy bármi hatékonyan és pozitívan  befolyásolja késöbbiekben a szervezetet az öngyógyító erők  beindulására.

Sajnos már óvodás koruaknál  is nagyon gyakori a szervezet "ellátatlansága" a helytelen táplálkozás illetve az anyától "hozott" hiányok és terheltségek miatt, mely késöbbiekben a tanulási és viselkedési zavarokkal is összehozható. 

Fontos az évenkénti állapotfelmérés, az ásványok és vitaminok pótlása, az egészséges(ebb)  táplálkozás és a stressz kezelésének megismerése és alkalmazása otthon napi szinten, hogy egészségesek maradjunk

Nem utolsó sorban az "énidő", a stressz kezelése és az (ön)szeretet az, ami megkoronázza tevékenységünket.

Az első találkozás a problémakőrnek megfelelő állapotfelméréssel  és szóbeli anamnézis felvételével kezdődik.