Grafológia  (önismereti)  íráselemzés

                                                Ha szeretne változni, ha szeretne változtatni.

                     A grafológia a személyiség megismerésének egyik legrégibb módszere.


A "Ki vagyok Én" kőrkérdése

Mindig érdekelt, hogy igazából milyen vagyok én, valójában milyen a másokhoz való viszonyom, milyen képességek rejlenek bennem, belül hogy élem meg a mindennapjaim és miért úgy vetítődik ki a viselkedésem a külvilágra, ahogy kikommunikálom. 

Ekkor találtam rá anno  (95'-97') a budapesti Grafológiai Intézetre , ahol   szakdolgozatom  -  melynek "A fegyveres biztonsági őrök alkalmassága" volt a témája  - elfogadása után sikeresen levizsgáztam   és megszereztem a grafológus- és szakasszisztensi  végzettséget. 

Az ott szerzett "betűvetés"  mögötti információ ,  valamint a  pszichológiai  és  személyiséglélektani ismereteim,  továbbá a  sok-sok   év tapasztalatai  segítenek abban, hogy egy kézírást elemezni tudjak és  az információval segíthessem a hozzám fordulókat önismereti fejlődésükben vagy ha elakadtak az élet valamely területén.


                                                     A grafológiában két "aranyszabály" van:

                                                                   1. Az írás sosem hazudik

2. Egy jel az nem jel!


Mire mutat rá a grafológia


Az íráselemzés pontos, gyors és megbízható. Önismeretet ad, ezáltal az élet számos területén segítséget nyújt az előttünk felbukkanó problémák és döntési helyzetek megoldásában. 

Tehát útmutató lehet  önértékelési problémáinkban,  döntési helyzetekben, érzelmi, lelki válságban, önismereti céllal önbecsülésünk növelésére és stressz, félelmek állandó jelenlétekor,  képességeink felismerésében, pályamódosításban, munkakeresésben,  párkapcsolati problémák megoldásában,  kompromisszum és konfliktus  kezelésében,

Sokat segíthet szülőknek, gyermekeik megértésében, a  gyermekek lelki és viselkedési problémáinak  okára (rajzaik alapján) illetve tanulási, magatartási nehézségeinek feltárásában. Az óvodásoknál, kisiskolásoknál a rajzok "beszélnek" így a kicsik érzelemvilágát is könnyedén feltérképezhetjük és megérthetjük. A tiniknél és fiataloknál pedig segíthet a "ki vagyok én és merre menjek" dilemma megoldásában.

Az írás segítségével gondolatainkat és érzéseinket közöljük a külvilág felé, ahol a papír a világ, amelyben élünk, az írás pedig mi magunk vagyunk. Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma írás sem, különbözik a természetünk és az írásmódunk is. 

Kézírásunk hűen tükrözi a lelkünkben, pszichénkben lejátszódott és elfojtott  folyamatokat.


Felhasználási területe az öt nagy személyiségterületre terjed ki:

  • önértékelés, önbizalom, önismeret
  • mentális képességek, a gondolkodás jellemzői;
  • energiák, a munkavégzés módja;
  • érzelmi élet;
  • társas kapcsolatok


Gyorselemzés (szóban)

Erre oly módon van lehetőség, hogy egy otthon, nyugodt körülmények között , saját gondolatokból  (akár az időjárásról is szólhat)  megírt 10-12 soros irománnyal érkezik az érdeklődő a megbeszélt időpontra, amikor  a markánsabb karakterjegyeket  ismertetem  rövid, vázlatos formában, amik irányt mutathatnak az egyén részére.  

(Az elemzés megkezdése előtt (itt helyben)  még kérek egy pár soros írást, amellyel összevetem a hozottat, mivel az írás körülményei is jelentőséggel bírnak.)

A bejelentkező kizárólag csakis a saját írásával érkezhet! Az etikai kódex alapján a  kiskorúaknál 10 éves korig  (rajzok)   elegendő a szülő jelenléte és megbízása, 11-18 éves kor között pedig szükséges a fiatal által is aláírt  megbízás.

/A grafológus munkáját úgynevezett kódexek is segítik, szabályozzák. Ilyen az Európai Grafológusok Szakmai és Etikai Kódexe, valamint Magyar Írástanulmányi Társaság Etikai Kódexe./


Hogy mit kezdhetünk azzal, amit megtudunk magunkról?

 A grafológia lehet segítség a továbbhaladásra amennyiben szeretnénk változtatni életünkön. Az információk tudatában pedig eldöntheti, hogy merre induljunk tovább.

A grafológia az egyik szívem csücske, mert segít, utat nyithat életünk megváltoztatásához.  Éppen ezért irányelvként beépítem a Bach virágterápiás- és az EFT beszélgetésekbe  is, hogy segítsem  a Kliens fejlődését a kapott információ, illetve  segíti "feltárni" a mélybe elnyomott problémákat, amik először csak   a lelkünket betegíthetik meg, majd pedig lassan fizikai tünetek is jelentkezhetnek. 

 Következő lépésként folytathatjuk a feltárást egy Bach virágterápiás beszélgetéssel, illetve   elkezdhetjük a könnyedén elsajátítható öngyógyító  EFT kopogtatós módszert (otthoni alkalmazásra) problémái  gyökerének megoldására.  

Hogy hogyan tovább, azt a szóbeli elemzés végén eldöntheti.


A grafológiai  szóbeli rövid elemzés hozott és itt írt írásból történik.