Prevenció nyomelemekkel

2016.02.23

Nyomelemek a megelőzésért

Óvatos becslések szerint 2030-ra világszerte duplájára emelkedik a 2-es típusú diabétesz gyakorisága, ami 366 millió beteget fog jelenteni. A becsléshez az elhízás terjedését és a lakosság elöregedését is figyelembe vették, melyek üteme rohamosan gyorsul, így a helyzet még a vártnál is rosszabb lehet.

A betegek többnyire elhízottak, gyakori a magas vérnyomás, a zsíranyagcsere rendellenessége, de a metabolikus szindróma egyéb jeleit is mutatják. A 2-es típusú diabétesz alattomosan, sokáig tünetmentesen alakul ki, az érintett nem tekinti magát betegnek, nem is tud a károsodott glükóztoleranciájáról és az azzal társuló magas inzulinszintjéről.

A 2-es típusú cukorbetegséget - súlyos következményei miatt - érdemes lenne inkább megelőzni, még akkor beavatkozni, amikor az anyagcserezavar kezelhető, esetleg visszafordítható.

Vizsgálatok szerint diétával, testmozgással, a vércukorszintre, illetve a szív- és érrendszerre ható gyógyszerekkel - elhízottak esetében - a 2-es típusú diabétesz kialakulása az esetek egy részében megelőzhető. Indokolt esetben gyomorszűkítő műtétet is végeznek, ám annak mind a költsége, mind a kockázata igen magas.

A szénhidrát-anyagcsere zavaraival már régóta összefüggésben hozták egyes nyomelemek hiányát, és az újabb vizsgálatok is igazolták ezt a feltételezést. Ésszerűnek tűnik tehát a hiányzó nyomelemek - például a magnézium, szelén, cink és króm - pótlásával csökkenteni a diabétesz kockázatát, s ezáltal annak hosszú távú egyéni és társadalmi terheit.

Állatkísérletek és humán vizsgálati eredmények is azt mutatták, hogy a krómpótlás kedvezően befolyásolja a cukoranyagcsere egyensúlyát és fokozza az inzulinérzékenységet. A króm azonban többféle vegyületben is szerepel a táplálék-kiegészítőkben (pl. trivalens klorid, pikolinát, laktát, krómos élesztő), a vizsgálatokból azonban kiderül, hogy nem minden formájahasznosul azonos mértékben a szervezetben, így betegségmegelőző funkciójukat sem egyformán látják el.

tudományos eredmények szerint tehát a krómpótlás segíthet a diabéteszt megelőző állapotban, károsodott glükóztolerancia esetén az inzulinrezisztencia csökkentésében, a cukorbetegség kialakulásának esetleges megelőzésében, és felmerül népességszintű alkalmazásának kedvező hatása is. 

(forrás: LAM)