Gyógyító ételek

2018.02.17

Érdemes ezért minél több természetes állapotában meghagyott élelmiszert fogyasztani. Az alábbi cikk áttekinti, melyek is ezek a "bioaktív" anyagok.

Szívesen fogyaszt füstölt vagy sózott szalonnát? Sózáskor és füstöléskor nitrátok keletkeznek, melyek az emberi szervezetben rákkeltő nitrózaminokká alakulnak? Ennek ellenére a füstölt és sózott ételek előidézte veszélyt csökkenthetjük, sőt talán teljesen meg is szüntethetjük. Egyetlen trükkje van: feltétlenül enni kell hozzájuk paradicsomot, paprikát vagy az étkezések között gyümölcsöket. A paprikában fenolsav, a paradicsomban és a például a dinnyében pedig likopén, F-kumarin és klorogén található. Ezek olyan vegyületek - részben növényi színezőanyagok -, melyek csökkentik a nitrózaminok képződését.

Napi táplálkozásunkban - és a természetes termékekben - a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és enzimek mellett vannak még olyan titokzatos anyagok, melyek védik egészségünket és természetes gyógyszerként hatnak. A táplálkozástudomány egyre több bioaktív anyagot fedez fel. Túlnyomórészt színező- és illatanyagokról van szó - egy részüketbioflavonoidoknak is nevezik -, de növényi hormonanyagok is tartoznak ide.

Íme, néhány példa, hogy lehetőséget kapjon napi táplálkozása útján egészsége megőrzésére.

Miben mit találhat?

 • A banánban triptofán nevezetű anyag van, mely segít legyőzni a stresszt, izgalmak, különleges helyzetek esetén is nyugalmat biztosít.
 • A nyers zöldsalátákban klorofill (zöld színezőanyag) található, mely tisztítja és regenerálja sejtjeit, csökkenti a magas vérnyomást, és segíti a májat a méregtelenítésben.
 • A tejben és a zabban növényi hormon (endorfin) van, mely fájdalomcsökkentő hatású.
 • Valamennyi teljes kiőrlésű gabonafélében megtalálható a szaponin, mely erősíti az immunrendszert.
 • A fokhagymában levő enzim lebontja a szervezetben a mérgeket és semlegesíti őket. Ezenkívül rendelkezik bizonyos rákvédő hatással is.
 • A szőlőben és a retekben ferulasav található, mely védi az epét, elősegíti az epe ürülését. Valószínűleg ez a magyarázata, hogy például Bajorországban és Dél-Tirolban, ahol sok retket és szőlőt fogyasztanak, csak nagyon ritkán fordul elő epebetegség.
 • Az ún. karotinoidok, melyek nemcsak a sárgarépában, hanem például a spenótban is megtalálhatók, védik a szívet a környezeti mérgektől, és őrzik szemünk egészségét.
 • A citrusfélék olajában - narancs, mandarin, grépfrút - metilált flavonoidok találhatók. Ezek legyőzik a baktériumokat és vírusokat, különösen azokat, melyek megfázás esetén lépnek fel. Jelentős szerepük van a sejtvédelemben is, vagyis csökkentik a daganatos elfajulást.
 • A káposztafélékben, a salátában és a spenótban lévő lutein méregteleníti a gyomrot és a beleket.
 • Táplálékunkban vannak olyan anyagok, melyek csökkenteni tudják a magas megnövekedett koleszterinszintet. Ezek a fitoszterinek, melyeket a napraforgómagban, a szezámmagban, a fokhagymában, valamint az olívaolajban és a friss petrezselyemben találhatunk meg.
 • Ételeink egyes összetevői erősítik sejtjeinket, és segítenek abban, hogy a rákos megbetegedések esélye minimálisra csökkenjen. A vörös szőlőben és a szójababban is találhatók ilyen rákellenes anyagok. A brokkoliban lévő szulfarofaim véd a környezeti gázoktól, valamint a gyomor- és bélráktól, a zöld tea hatóanyaga pedig erősíti a szívet, a vérkeringést, csökkenti a daganatos megbetegedés veszélyét.
 • A grépfrútról érdemes külön is kiemelni, hogy a magjából sajtolt olaj az egyik legerélyesebb természetes antibiotikum. Hatását a benne nagy mennyiségben előfordulóbioflavonoidoknak, glikozidoknak és C-vitaminnak köszönheti.