Elhízás

2016.02.27

Elhízás

Szeretné tudni hogy sokszor miért nehéz fogyni és hogy az idő múlásával ez miért válik egyre nehezebbé? Esetleg Ön is úgy érzi néha hogy hiába diétázik, mert nagyon lassan és nehezen fogy? Aztán ha mégis megbotlik, akkor azonnal vissza is hízza a részben vagy teljesen a leadott kilókat? Mindenféle módszert kipróbált már eredménytelenül? Netán nem sikerül megszabadulni attól az utolsó 3-5 kilótól, vagy netán 10-15 kilótól már évek óta?

Nos egy problémát úgy lehet megszüntetni, ha ismerjük annak valódi okát!

Egészen addig, ameddig nem ismerjük testünk zsír raktározásának tényleges okát, addig nincs a kezünkben az igazán egészséges és hatékony fogyókúra eszköze. Amíg nem tudjuk, hogy a szervezet MIÉRT épít zsír raktárakat, addig nem is tudjuk megoldani a problémát és többnyire csak próbálkozunk - sokszor évekig - kevés eredménnyel, vagy eredménytelenül.

És ez bizony sokunk problémája. Talán az ön családjában is van már olyan személy akinek súlyfeleslege van vagy elhízott és ebből adódóan már az egészsége is elkezdett megromlani.

ELHÍZÁS!!

„A túlsúlyos emberek száma ma több mint valaha Amerikában. Ma a felnőtt lakosság 64.5%-a túlsúlyos vagy elhízott. Az amerikai elhízási szakértők szerint ez összefüggésben van azzal hogy megnövekedett cukorbetegek, szívbetegek száma. A túlsúlyos embereknél megmért „elsavasodás" mértéke magasabb mint bármikor volt. A Nemzeti Egészségügyi Hivatal 90-es években végzett statisztikája szerint a 6-19 éves gyermekek 15%-a túlsúlyos. (Kétszer annyian, mit egy évtizeddel korábban.) Ma 9 millió gyerek túlsúlyos és még 7 milliónak van meg az „esélye" hogy csatlakozzon hozzájuk. Samuel Klein az Észak Amerikai Túlsúlyt tanulmányozó Szervezetének elnöke azt mondja: „Ahogy körbenézünk, szinte csoda, ha valaki vékony mert nagyon bőséges az étel és élelmiszer kínálat, ezzel egy időben pedig jelentősen csökkent az emberek fizikai aktivitása". 1991-ben több ember hunyt el a túlsúly miatt mint alkohol, drogok, tűzesetek és balesetek miatt együttvéve. Egészség tanácsadók már az 50-es évektől kezdve hangsúlyozzák a fogyás fontosságát, hogy együnk kevesebbet és mozogjunk többet. Mégis a túlsúlyos emberek száma azóta megháromszorozódott. Az elhízás hamarosan a vezető halálokká válik Amerikában.

MIÉRT? A válasz annyira egyszerű, hogy szinte el sem hisszük. Úgy érezzük, hogy a ZSÍR a probléma. Úgy érezzük, a zsír az rossz. Úgy érezzük a zsír megöl minket vagy egyszer csak meg fog! Az igazság az, hogy a zsír megmenti az életünket! A zsír, védelem! A zsír, a barátunk! A zsírszövetek védelme nélkül, meghalhatnánk! A válasz a „MIÉRT"-re egyszerű. Amikor a testünk elsavasodik az életmódunk, táplálkozási szokásaink és gondolkodásmódunk miatt, akkor a szervezet a ZSÍRT használja, hogy megkösse a savakat és így megvédje a sejteket, szöveteket, szerveket, amik életben tartanak minket.

Amikor túl savasan táplálkozunk és olyan ételeket fogyasztunk mint hús, tejtermékek, kenyér, magas cukortartalmú gyümölcsök stb. akkor az ezekből származó savakat el kell különíteni, különben ezek a savak tönkretesznek, megerjesztenek más sejteket. Tehát mit tesz a test? Védelmi üzemmódra vált és a zsírt használja arra, hogy elkülönítse és semlegesítse a savakat. A méreganyagokkal teli zsírok kiürítésre kerülnek. Néha ez a folyamat nem megy végbe mert a szervezet fáradt vagy valamilyen módon akadályoztatva van a kiürítésben, így a zsír elraktározódik, a létfontosságú szervektől távol. (Has, fenék, csípő, comb területein.)

Így egyértelműen látható, hogy a testzsír menti meg az életünket. Minél savasabb életmódot követünk, annál kövérebbek vagyunk. Minél lúgosabb életmódot követünk, annál vékonyabbak, csinosabbak vagyunk. Ez nem jelenti azt, hogy a túl sovány emberek egészségesebbek lennének. Nem ez az igazság. Valójában a túlsúlyos emberek általában egészségesebbek mint a túl soványak mivel a testükben lévő zsír megvédi őket a savaiktól. Míg egy sovány személynél ha a méreganyagok nincsenek kiürítve akkor tönkre teszik a szöveteket, izmokat, csontokat, ezzel egy sor nemkívánatos tünetet okozva. Biztos ismer olyat, aki bármiből bármennyit ehet és mégsem hízik. Ez egy komoly probléma mert a zsír termelési rendszer nem működik megfelelően. A túlsúly és a soványság ugyan annak az éremnek a két oldala és mindkettő valódi oka a túlsavasodás.

Gondolja csak végig, hogy mit is evett ma reggelire vagy mit adott a gyerekeknek? Müzlit, tejet, joghurtot, péksüteményt, gyümölcslevet? Ezek mindegyike lebomláskor cukorrá válik, ami elsavasítja a szervezetet és így az kénytelen a védelmi eszközeit használni és zsírt építeni, hogy megkösse az épp most keletkezett savakat. Amint láthatja, ön valójában nem túlsúlyos vagy kövér. Hanem csak TÚL SAVAS. A túlsúly mértéke csak a savasság mértékét mutatja. A túlsúly és a belőle származó betegségek valódi oka az elsavasodás. Ne a zsírban keresse a probléma forrását, inkább az életmódjában, a táplálkozási szokásaiban. Most már érthető, hogy a test miért olyan nehezen akar megszabadulni a zsírtól. Ha helyreállítanánk a sav-bázis egyensúlyt, akkor a szervezetnek nem lenne többé szüksége arra, hogy megtartsa a zsírrétegeket, és magától elengedné a fölös kilókat. Csak addig van szükség óriási akaraterőre, amíg a fogyókúrával a szervezet önvédelme ellen próbálunk dolgozni.

Tehát a valódi kezelés: ki kell üríteni a savas méreganyagokat és egészségessé válni. Az elhízás oka az elsavasodás! A tartós fogyás alapja a lúgosítás! Ha elsavasodunk, akkor beindulnak a szervezet védekező mechanizmusai.

Milyen védekező mechanizmusok indulnak be? Lássuk hogyan veszi fel szervezetünk a harcot ezek ellen a savak ellen.

1. Szervezetünk megpróbálja a savakat semlegesíteni úgy, hogy ásványi anyagokkal és nyomelemekkel kapcsolja össze őket. Ennek eredményeképpen salakanyagok keletkeznek. Normál esetben a salakanyagok a kiválasztó szerveken keresztül (vese, belek, bőr) eltávoznak szervezetünkből.

2. Amennyiben mértéktelenül táplálkozunk túl sok sav és méreganyag keletkezik, amelynek semlegesítéséhez a szervezet már a csontokból és szövetekből kényszerül kivonni a szükséges ásványi anyagokat. Ennek következményei: fogszuvasodás, csontritkulás, érelmeszesedés, vérellátási zavarok.

3. Amikor a szervezet már teljesen kimerítette saját ásványi anyag készletet, nem képes többé a savakat semlegesíteni, akkor kénytelen azokat a szervezet zsírpárnáiban elraktározni. Bizonyos szempontból tehát zsírpárnáink jó szolgálatot tesznek számunkra. Szó szerint megmentik az életünket. Sajnos a mai ember már régen leszokott az egészséges (legalább 80% - ban lúgos) ételek fogyasztásáról és a legtöbb ember teste ezért el van savasodva. Erről könnyen meggyőződhet a reggeli vizelet pH értékének megállapításával - ha 7,0 alatt van az érték - akkor el van savasodva , vagyis acidosisban szenved. A szervezetünk igyekszik megtartani a működését és a savakat a kevésbé fontos területeken (zsírszövet, kötőszövet) raktározza. Amikor ezek a "savraktárok" is megtelnek, jönnek a fontosabb szervek károsodásai. Amikor végig követjük egy ember egészségügyi pályáját, akkor megfigyelhetjük, hogy a szívinfarktust vagy a rákot vagy az agyvérzést, mint a végállomást, megelőzte az elhízás, az ízületi panasz, a reuma, allergia, a gyomorégés, a krónikus fáradtság, az ekcéma vagy bármely egyéb túlsavasodásra utaló jelenség..

Fogyókúra helyett életmódváltás!

A tartós fogyás egyetlen igazán hatásos módszere tehát az életmódváltás. A siker titka, ha az egész család változtat nemcsak étkezési szokásain, de életvitelén is. Ez különösen a gyermekek számára fontos, akiknél egy életre megalapozhatjuk az egészséges étkezést, megszerettethetjük a mozgást.

FOGYÁS!!

Részesítsük előnyben a zöldségféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, olajos magvakat, gyümölcsöket, húsok közül a halat illetve a fehér húsokat. Több mint 100 éve dr. John Harvey Kellog indította útjára a müzlis reggelit, ami a mai napig az egyik legegészségesebb reggeli eledel, magas rost és alacsony zsír tartalma miatt. Az olajos magvak számos ásványi anyagot, rostot, vitamint tartalmaznak, védik szívünk egészségét, kis mennyiségben segítik az ideális testsúly megtartását is.

Az emésztési problémák fő okaként Dr. Lin a DXN orvos elnöke a következőket állapította meg:

A nyugati kultúra emberének 3 fő problémája van az étkezéssel:

1. A szervezet helyes ph sav - bázis egyensúlyához a táplálkozásunkkal 1 adag savas étel mellé kellene 4 adag lúgos ételt fogyasztani, ehelyett / Magyarországon szerintem többszörösen is / inkább fordítva táplálkozunk és 4 savas mellé néha bekapunk valami lúgosat is. Ez a szervezet elsavasodásához és az elégtelen emésztéshez vezet ami a legtöbb probléma gyökere!

2. Túlságosan gyorsan és gyakran csak egyszer étkezünk, ahelyett , hogy sokszor keveset és azt is lassan tennénk , úgy hogy az étvágy beinduljon . Emiatt sokszor mire a táplálék beér az emésztőrendszerbe az még nem készült fel, nem volt rá ideje! Az étel illatát kell először élvezni, majd a szájban sokáig rágcsálni és úgy lenyelni!

3. A táplálkozásunk mellett kevés és nem tiszta vizet iszunk, sokszor cukros szénsavas formában ami tovább rontja a szervezet így a sejtek környezetét!

Ha a testnek már nem áll elég bázis a rendelkezésére ahhoz, hogy semlegesíthesse a nyombélből kilépő ételpépet, az epe és a hasnyálmirigy bázikus nedvei nem tudják megfelelően elvégezni az emésztés feladatát, így elégtelenül megemésztett táplálék kerül a következő bélszakaszba, és akadályozza azok működését.

Ilyenkor a káros baktériumok megtelepedése miatt a test önmagát kezdi mérgezni, és székrekedés, valamint kellemetlen szájszag lép fel, amelyet alapos fogmosással sem lehet megszüntetni. A túlsavasodás okozta székrekedésnél csak átmenetileg és látszólag segítenek a hashajtó szerek, amíg fel nem ismerjük és meg nem szüntetjük a probléma okát .

Az érzelmi terhelés, a környezetszennyezés, a testmozgás hiánya, az emésztő enzimek elégtelen mennyisége, valamint a probiotikumok hiánya a vékony- és a vastagbélben mind hozzájárul ahhoz, hogy emésztési zavarok alakuljanak ki.

Miért is indul meg sok nőnél az elhízás? Kétségtelen, hogy például a szülés elég nagy fordulópont a családok, párkapcsolatok életében! Az addig esetleg felhőtlen folyamatos házasélet, szexuális kapcsolat felfüggesztése, ritkulása az esetlegesen csak erre épült kapcsolatokba feszültséget hozhat be! A terhesség miatti és sokszor visszamaradó elhízás sok nő számára frusztráltságot okoz, és gyakran úgy érzik, hogy így már nem kellenek, nem tetszenek a férjüknek! Ebben az időszakban sok hölgy indul neki az elhízásnak, és sokan fojtják el "bánatukat" nasiba és édességekbe, túl étkezésbe!

Mint tudjuk lelki állapotunk is befolyással lehet szervezetünkre, és a stressz kifejezetten savasító hatású!

A féktelen lakmározás, a mozgásszegény életmód és a depressziós lelkiállapot egyértelmű melegágya az elhízásnak!

A magyar nyelvben jól visszajön, hogy ha mérgesek vagyunk az méreganyagot termel a szerveztünkben, ha keserűek vagyunk, savanyú képet vágunk szintén savasítjuk a szervezetünket! Ezért a helyes önbecslés, az erős és szilárd alapokon álló párkapcsolatok, megszakadás nélküli szerelem komoly segítség lehet, az elvetettségből és az ennek egyensúlyozására kitalált önjutalmazás kikerülésére és az aktiv vidám sportos életvitel kialakításában!

Az elhízás másik oka az enzimek hiánya, és az ennek következtében fellépő elégtelen emésztés !

Bármennyire hihetetlennek tűnik, de az enzimek védelmet nyújtanak az elhízás ellen is .

Az emberiség történetének többségében nyers élelmiszereket fogyasztott. Nyers húst, halat, gyümölcsöket és nagy mennyiségű zöldséget. A tűz megjelenésével elkezdtük hőkezelni sütni-főzni az ételeinket, melynek során elpusztítottuk azokat az enzimeket, melyek védelmet nyújtottak az elhízás ellen is. Az enzimek, mint egy építkezés munkásai, csak a szervezet által igényelt mennyiségű táplálékot konvertálták, a felesleges mennyiség egyszerűen távozott. Főzött, sütött élelmiszerek esetében ; melyek a hő miatt teljesen enzimmentesek ,semmi sem akadályozhatja meg, hogy túl sok élelem szívódjon fel

.
Itt van például a nyelőcső reflux, vagyis amikor túl savasnak érezzük magunkat, gyakori oka az emésztetlen, gyomorban pangó savas táplálék. A valódi megoldás az enzimgazdag táplálkozás, mely kizárja, hogy az étel emésztetlen maradjon tápcsatornánkban! Minél kevesebb alkáli ásványt fogyasztunk (pl. kalcium, kálium, magnézium), annál nagyobb a kezeletlen savak mennyisége a vérben és a testfolyadékokban. A vérben keringő savak miatt anyagcserénk lassul, kevesebb energiát fogyasztunk, így több marad a raktárakban, például zsírban.

Igyekeznünk kell több enzimben gazdag biozöldséget nyersen fogyasztani! Mivel ezt megvalósítani, valamint a helyes arányt a savas és lúgos táplálékok között megtartani szinte lehetetlen, ezért válnak egyre népszerűbbé a táplálékiegészítök amelyek képesek helyreállítani ezt az egyensúlyt. Ezek fogyasztása jótékonyan hat az emésztésre, felgyorsítva azt. Az esetek többségében megszűnik a krónikus székrekedés, savas felböfögés, puffadás, emésztési zavar.

Az enzimek szabályozzák a
- a sav-bázis háztartást
- az emésztést
- a hormonrendszert
- az autoimmun betegségeket (ízületi fájdalmak, sokízületi gyulladás, köszvény).
- a fertőzéses betegségek (vírusos, bakteriális) gyógyulási folyamatát
- az elfajult sejtek (tumorok) felismerését és megsemmisítést
- a szabadgyök lekötését és szállítását
- az érelmeszesedés lerakódásainak leépítését,
- a vér folyékonyságát
- a blokkolt idegvezetékek felszabadulását.
- a sebgyógyulást és a fájdalomcsillapítást.
A Föld lakosságának mintegy háromnegyed része létfontosságú anyagok és enzimek hiányában szenved. Ennek első jele a fáradtság, összpontosítási nehézségek, gyakori hajlam a fertőzésekre, bőrproblémák, emésztési zavarok stb.

A szervezetünk által elő nem állítható enzimek, azokban a nyersen elfogyasztott ételekben találhatók meg, amiknek lebontásához szükség is van rájuk.

Kérdés tehát, hogy miért van a mai ember szervezetében enzimhiány?

Nagyon egyszerű a válasz. Pontosan azért, amiért a vitamin- vagy más vitálanyag hiány is kialakulhatott. A zöldségek és gyümölcsök idő előtti betakarítása, hosszú raktározási idő, valamint az élelem további gyári feldolgozása során végrehajtott besugárzás, hevítés, sterilizálás és tartósítás.

Minden étel amit tartósan felmelegítettek, fokról fokra elveszíti enzimtartalmát, vitaminjainak, tápértékének döntő hányadát. A fehérjék deformálódnak, az étel élettelenné válik és a szervezet számára mérgező savak keletkeznek.

Ugyanígy enzimhiányos vagy teljesen enzimmentes minden hőkezelt, sugárzásnak kitett, konzervált, pasztőrözött, valamint a mikrohullámú sütőben hőkezelt, és a fagyasztott élelmiszer is .Ételeink 75%-a nyers, hőkezelésmentes étel kell , hogy legyen. Ennek hiányában a szervezet, kénytelen testünk működtetésétől elvonni az enzimeket. Ezáltal gyengül az immunrendszer, az öregedés folyamata felgyorsul, betegségnek teszi ki a legyengült testet.

A krónikus degeneratív betegségek létrejöttében fontos szerep jut az enzimszegény, agyonfinomított élelmiszerek fogyasztásának . Tehát az enzimek pótlása nem csak az elhízás miatt fontos, hanem a betegségek elkerülése miatt is!

Összefoglalva a dolgokat!

Az elhízás legfőbb oka a test elsavasodása! Ha helyreállítjuk az egyensúlyt, akkor egészséges és maradandó tartós fogyást érhetünk el testsúlyunkban! Mivel a test feladata, hogy megőrizze a rendszer egészének működését, ínséges időkben nem törődik a részproblémákkal, még akkor sem, ha ez hosszú távon meglehetősen súlyos következményekkel jár.

Ezért neked kell okosabbnak lenned, hogy szervezeted ne kényszerüljön a vészhelyzetben ésszerűtlen döntésekre. Óvd szöveteidet a túlzott elsavasodástól! A táplálkozás megváltoztatásával rengeteget javíthatsz a helyzeten: mellőzd az olyan élelmiszereket, amelyek elősegítik a savképződést, és részesítsd előnyben a lúgos hatásúakat! Fontos továbbá, hogy szervezetedet minél előbb ellásd szerves ásványi anyagokkal és gondoskodj a létfontosságú enzimek jelenlétéről!

Néhány tipp, hogy csökkentsd a savasodást

Ha esténként csak könnyű ételeket fogyasztasz, máris sokat tettél a savasodás megakadályozására.

A gyomorműködés éjszaka renyhe, a fel nem dolgozott ételmaradékok erjedni kezdenek, ami elősegíti a savasodást.

Ha hagysz időt pihenni a májadnak és más szerveidnek azáltal, hogy nem terheled le szinte 24 órán keresztül nehéz és folyamatosan érkező ételekkel akkor nagyobb esélyed van a jó közérzettre és hosszabb betegség mentes életre!

Igyál sokat, hogy jó legyen a keringés: naponta legalább 2,5 liter folyadékot ha lehetséges szerezz be víztisztítót!

Ne igyál szénsavas italokat, hogy a szervezet újra visszazökkenjen egyensúlyába.

Hetente egy-két alkalommal alaposan izzadj ki. Ha az „izzasztó" sportokat nem kedveled, járj rendszeresen szaunába.

Naponta tíz percet szánj a stressz oldásra. A stressz a savasodás egyik fő tényezője.

Ha nem tudod, hogy hogyan és milyen irányba indulj el az alakformálás, fogyás érdekében, gyere el egy beszélgetésre és tippeket ötleteket adhatok a számodra az életmódváltással, az étkezéssel és a mozgással kapcsolatban.