A magas ösztrogénszint veszélyei férfiakra

2016.05.09

Az ösztrogéndominancia veszélyei korosodó férfiaknál

Férfiaknál az idősebb kori túl magas vagy éppen túl alacsony ösztrogénszint egyaránt veszélyes. Vajon miért fontos e téren is az "arany középúton" haladni?

Korunkban a sztrók a 3. vezető halálok, s ebből származik a legtöbb korral járó rokkantság is. A sztrókok gyakori formája az agyi erekben képződő vérrögből alakul ki. A túl magas ösztrogénszint hajlamosít a trombózisra, fokozza a vérrögképződést. Ha a vérrög életfontosságú szerv - például a szív vagy az agy - vérellátását akadályozza, az halálos is lehet.

Vizsgálatok kimutatták, hogy az ösztrogénnel kezelt prosztatarákos férfiakban gyakoribbá vált a szív- és érrendszeri halálozás. A magasabb ösztrogénszint hatására az érfalak megvastagodtak, szűkebbé váltak az artériák. Úgy találták, hogy egészséges koszorúerű férfiakhoz képest a korábban infarktust elszenvedetteknek szignifikánsan magasabb volt az ösztradiolszintje, míg a tesztoszteronszintjük alacsonyabb volt.

A magas ösztrogénszint magas CRP (C-reaktív protein) szinttel is együtt járhat, ami a szervezetben magas gyulladásszintet , fokozott szív-érrendszeri kockázatot jelez.

Rheumatoid arthritisben szenvedőknél is magasabbnak találták az ösztradiol és alacsonyabbnak a DHEA (dehydroepiandroszteron, a mellékvese által termelt előhormon) szintjét.

Az ösztrogén ugyancsak serkenti a prosztata kötőszövetének növekedését, ami jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén is vizelési nehézségeket okoz.

Az ösztrogén és a prosztatarák kapcsolata ugyanakkor, ellentmondásosnak tűnik. A vizsgálatok egy része azt mutatja, hogy az ösztrogén és bomlástermékei prosztatarákot okoznak. Ugyanakkor, ha már kialakult a rák, bizonyos ösztrogénfajták lassíthatják annak növekedését. Egyes ösztrogénfajták ugyanakkor, kifejezetten DNS-károsodást okoznak a prosztatában, a prosztatarák sejtek pedig maguk is ösztrogéneket kezdenek termelni, maguk gondoskodnak a számukra megfelelő ösztrogénról azáltal, hogy aromatáz enzimet, sőt ösztradiolt is előállítanak. A prosztatában termelődő ösztrogének tehát az igazán veszélyesek. A vérben keringő ösztrogén szintjének csökkentése védőhatásán túl a prosztatában termelődő ösztrogének gátlása az igazán hatásos védelem a prosztatarák ellen.

A kor előrehaladtával a férfiakban csökken a mellékvesében és a herékben termelődő tesztoszteron mennyisége. Ennek a tesztoszteronnak jó része ösztradiollá alakul, ráadásul azsírsejtekben is folyik a tesztoszteron ösztrogénné alakulása, így kialakul az ösztradiol túlsúly és az androgén hormonok (DHEA, tesztoszteron) alacsony szintje. A nemkívánatos átalakulásban fontos szerep jut a hasi zsírsejteknek.

A férfiak körében a járványos méreteket öltő hasi elhízás ráadásul összefüggést mutat a degeneratív betegségekkel, beleértve a szívbetegséget, a cukorbetegséget és a rákot is. A bőr alatti hasi zsír egyfajta mirigyként működik, ami ösztradiolt bocsájt ki a vérbe.

A túl sok ösztrogén jele a férfiaknál:

a mellnövekedés, a hasi elhízás, a fáradtságérzés, az izomtömegvesztés és az érzelmi zavarok. Ezek a tünetek megfelelnek egyben a tesztoszteronhiánynak is. Kiemelt fontossága van tehát a diétás étrend mellett a rendszeres sportnak, a fizikai aktivitásnak a pocak, a túlsúly ledolgozása és az izomtömeg megőrzése érdekében.

A túl magas ösztrogénszint hatásait látva, azt gondolhatnánk, hogy érdemes azt minél alacsonyabb szintre csökkenteni. Ez azonban nem így van, mivel az ösztrogénnek fontos szerepe van a férfiaknál is a csonttömeg megtartásában, a normál szellemi működésben és az érrendszer egészségének védelmében. Egy vizsgálatban a medencecsonttörést 3-szor gyakoribbnak találták azon férfiaknál, akiknek alacsony az ösztradiol szintje. Ha ez még túl alacsony tesztoszteronszinttel is párosul, a kockázat már 6,5-szeres.

Ajánlatos tehát az ösztrogénszintet 20-30 pg/ml között tartani, mert 18 pg/ml alatt fokozódhat a csontritkulás, 30 felett pedig a szív-érrendszeri kockázat nő meg. A tesztroszteronszinttermészetes módon való növeléséről egy későbbi cikkünkben írunk majd részletesen.

Forrás: William Faloon - Dangers of Excess Estrogen In the Aging Male.
LEF Magazine,